Hedendaagse figuratieve kunst in het centrum van TournusGalerie Nakai

 

Galerie Nakai PlanGalerie voor moderne kunst op een steenworp afstand van de Abdij Saint Phillibert

De Japanse kunstenares Hiromi Nakai – opgeleid aan de Wackers Academie in Amsterdam – heeft in 2016 in de Zuid-Bourgogne haar eigen galerie geopend, waar ze naast haar eigen schilderijen ook werk van andere figuratieve schilders en andere kunstenaars exposeert en verkoopt. Galerie Nakai is te vinden in het centrum van Tournus, stadje met een kleine 6000 inwoners, dat zich nestelt tussen de Autoroute du Soleil A6 (direct aan afslag 27) en de rivier de Saône. Een stad die op zich al de moeite van een omweg waard is wegens zijn indrukwekkende abdij, gebouwd in de 10e eeuw en dus ruim 1000 jaar oud. Verder is Tournus echt een pleisterplaats voor toeristen. Een perfecte tussenstop voor reizigers uit zowel Parijs als het Noorden op weg naar Zuid-Frankrijk, met veel hotels en uitstekende restaurants in alle prijsklassen (waaronder twee met een Michelin-ster). Er zijn bovendien diverse galeries, vaak gedreven door de kunstenaar zelf.Ilaria Roselli del Turco-Regula Brotbek-Pere Mon

Hoe kwam deze Japanse in de Bourgogne terecht?

Na haar opleiding in Amsterdam, begeleid door onder meer haar mentor, de bekende schilder Sam Drukker, is Hiromi Nakai met haar Nederlandse man en twee kinderen in de Zuid-Bourgogne gaan wonen. Eerst op het glooiende Franse ‘platteland’ waar ze naar hartelust kon schilderen in een grote boerderij omringd door prachtige eiken. Na een jaar of 15 realiseerde ze zich echter dat je het meisje wel uit de stad kan halen (Hiromi groeide op in Tokio), maar de stad niet uit het meisje. Ze kreeg weer behoefte aan meer mensen om zich heen, en de kinderen waren inmiddels het nest ontvlogen, dus de grote boerderij voelde erg leeg aan. Hiromi en haar man besloten daarom te verhuizen naar de dorpskern van Tournus. Dit is een oude, vriendelijke stad met een uitstekend klimaat voor de verder ontwikkeling van haar kunst. Ze kochten en renoveerden een 16e eeuws pand in het centrum, met op de begane grond een mooie expositieruimte en een grote zolder, ideaal voor een ruime schildersatelier.

Sla af en stap binnen!

Als je over de A6 naar het Zuiden rijdt, pak vooral afslag 27. Binnen een paar minuten ben je in het centrum van Tournus, waar je lekker kunt slapen, heerlijk kunt eten en leuk kunt winkelen. Bezoek de abdij (echt een must voor liefhebbers van romaanse kerken) en stap ook even binnen bij Galerie Nakai. Om te genieten van het werk van Hiromi en haar bevriende kunstenaars, stuk voor stuk geselecteerd door Hiromi om hun kwalitatief en technisch sterk werk, dat vaak refereert aan grote meesters in modern figuratief werk, zoals Vuillard, Morandi en natuurlijk moderne meesters in de figuratieve expressie, zoals Zoe Frank en Sam Drukker.

Kijk voor actuele informatie over exposities, exposanten en evenementen op ons franstalige Blog of volg ons op Facebook en Instagram.